Alimentatie

Na uw scheiding kan het zijn dat u moet bijdragen aan het levensonderhoud van uw partner en/of de opvoeding en verzorging van uw kinderen. Alimentatie is een wettelijke onderhoudsplicht. Er bestaan twee vormen van alimentatie.

Partneralimentatie
Na een scheiding kan het zijn dat u of uw partner verplicht zijn om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud voor de andere partner. Dit heet partneralimentatie. De hoogte daarvan hangt af van hoeveel de partner die alimentatie ontvangt nodig heeft en hangt ook af van de draagkracht van de betalende partner. U betaalt 5 jaar partneralimentatie. U kunt daar samen ook andere afspraken over maken en een kortere termijn overeenkomen.

Kinderalimentatie
U kunt ook te maken krijgen met kinderalimentatie. Dit is de bijdrage in de kosten voor de zorg en opvoeding van uw kinderen. Als ouders blijft u ook na de scheiding samen financieel verantwoordelijk voor uw kinderen. En dus moet u samen afspreken hoe u deze kosten verdeelt. Van belang daarbij is ook hoe u de zorg en opvoeding onderling verdeeld hebt. En wat de draagkracht is van beide partners. De afspraken over kinderalimentatie legt u vast in een ouderschapsplan.

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend advies?
Bel 0513 201 162 of vul het contactformulier in.